Earth Day, meer dan een PR-stunt

Earth Day 2021

Earth Day, meer dan een PR-stunt

22 april, sinds 1970 ook wel beter gekend als Earth Day. De dag waarop we eraan herinnerd worden hoe we deel kunnen zijn van de oplossing, in deze klimaatcrisis.

THERE IS NO “I” IN TEAM

Kortingsacties op ecologische producten, inspirerende quotes, Instagram posts, etc. Op Earth Day is het internet een grote brok van positiviteit, goede bedoelingen en een schreeuw om aandacht voor het grootste vraagstuk van de 21ste eeuw. Daarom is het belangrijk dat we niet vergeten waar Earth Day ECHT voor staat.

De earthday.org website verklaart dat hun missie is om “de milieubeweging wereldwijd te diversifiëren, te onderrichten en te activeren”. Net zoals het systeem dat onze aarde (momenteel nog) draaiende houdt, moet dit gebeuren door samen te werken.

Denk er maar eens over na! De aarde kan enkel draaiende en gezond blijven, wanneer al haar onderdelen onderling verbonden zijn: de oceanen, de biosfeer, de atmosfeer, etc. EN de mens! Maar ook binnen de mensheid zelf is er nood aan een betere samenwerking om het verschil te kunnen maken.

LATE, LATE FOR A VERY IMPORTANT DATE… MAAR HET KAN NOG

Vandaag de dag claimen veel bedrijven wel op de een of andere manier “ecologisch verantwoord” te zijn. Het is cruciaal om te weten wat je die term omvat. Kritisch blijven over daadwerkelijke duurzaamheid en greenwashing, is belangrijker dan je denkt.

Daadwerkelijke impactvolle veranderingen moeten nu plaatsvinden! De intentie hebben om duurzaam te worden, is mooi, maar helaas niet meer voldoende.  Waarom iets uitstellen, als het ook nu kan? Vooral wanneer het nu moet!

Het is belangrijk om als bedrijf het goede voorbeeld te geven. We kunnen nog zoveel gaan winkelen met herbruikbare tote bags, als wij als bedrijven geen concrete veranderingen doorvoeren, is het dweilen met de kraan open.

DE WEG VOORUIT, DE SAMENSMELTING VAN ECONOMIE EN ECOLOGIE

Draait dit dan allemaal om imago? Neen, dat is zeker en vast NIET de boodschap hier. Maar het is wel belangrijk het onderscheid tussen duurzaam en “duurzaam” te begrijpen.

Wanneer ondernemingen met een ecologische bestaansreden kunnen commercialiseren, kunnen zij de “commerciële” bedrijven bijstaan om hun processen te verduurzamen. Op die manier wordt het voor iedereen gemakkelijk om (meer) in contact komen met daadwerkelijk duurzame oplossingen en producten.

Daarom dat de economie wel degelijk een deel van het antwoord is op het klimaatvraagstuk. Echte impact vindt pas plaats wanneer we economie en ecologie rechtstreeks samenbrengen! Wanneer de grote spelers, de bedrijven, bewust kiezen voor een duurzamer bestaan. En dat is exact hoe wij met The Ecological Entrepreneur ons steentje willen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Bedrijven met een ecologische missie helpen commercialiseren, zodat zij andere bedrijven het verschil kunnen helpen maken. Niet enkel vandaag op 22 april, maar iedere dag opnieuw!

Happy Earth Day iedereen!

De klimaatcrisis is een globaal probleem en jammer genoeg bestaat er geen wondermiddel om dit op te lossen. CO2 en zijn schadelijke gevolgen is een van de meest aangehaalde problemen binnen dit vraagstuk. Als The Ecological Entrepreneur geloven we echter dat economie en ecologie samenbrengen het proces vergemakkelijkt. Met deze blog, en een reeks andere stukken dat later nog volgen, hopen we aan te tonen dat creatief zijn kan en aangemoedigd wordt. Het warm water opnieuw uitvinden hoeft niet, maar we inspireren en illustreren graag dat de sky the limit is. Daarom delen we graag enkele slimme koppen met jullie die het klimaatvraagstuk vanuit een andere hoek bekijken!  

Marie Caerts

No Comments

Post a Comment